Tenkan juttuja Loimilankaa, punaista lankaa, rautalankaa

Entä Suomen sulkapäähineteollisuus?


Suurin uhka Suomen sananvapaudelle näyttää näinä päivinä olevan, että neljä vuotta vanhan lastenproggiksen uusintoja ei jatketa televisiossa. Ja että intiaanipäällikkö Nevahööd on jatkossa nähtävänä ainoastaan Internetissä maailman neljälle miljardille netinkäyttäjälle 24/7.

En aluksi jaksanut olla erityisen kiinnostunut Herra Heinämäen keissistä suuntaan tai toiseen. Nyt laineet tuntuvat lyövän niin korkeina että pärskeet alkaa ärsyttää. Luulisi, että tässä ollaan ajamassa alas Suomen talouden veturina toimivaa sulkapäähineteollisuutta tai syöksemässä ahdinkoon kaikkia niitä käsikirjoittajia, jotka ovat erikoistuneet juuri fiktiivisiin intiaanipäälliköihin.

Kovinkaan moni vakavasti otettava taiteen tai viihteen tekijä ei pitäne valtaisana ongelmana sitä, että nykyään ei varmaan saa läpi konkkanokkaisia ahneita juutalaisia tai kaislahameisia turpeahuulisia alkuasukkaita. Tuskin myöskään nokinaamaisia saamelaisia. Mitä tapahtuisi jos passé-listaan lisättäisiin vielä sulkapäähineiset punanahat? Hitsit, sittenhän ei olisi enää mitään mistä tehdä taidetta tai viihdettä! Vai olisiko sittenkin?

Voisi muistaa, että mitään ei ole sensuroitu, mitään ei ole kielletty (paitsi tekopyhästi yksi Teemu Mäen videoteos). Feikkigáktejä ja sulkapäähineitä saanee tälläkin hetkellä alan liikkeistä. Taiteen ja viihteen tekijöillä on täysi vapaus tehdä mitä huvittaa, ja palautteen antajilla on täysi vapaus antaa palautetta. 

Itse toimin taiteen kentällä taiteen tekijänä, työntekijänä ja valtion taidehallinnon asiantuntijana. Luulisin ymmärtäväni huolen taiteen (ja viihteen, missä raja sitten meneekään) vapauteen puuttumisesta.

Päähän ottavat kysymykset siitä, saako tehdä enää mitään. No mitäs olit tekemässä? Menikö proggiksesi nyt uusiksi? Mikä teos juuri sinulla oli kehitteillä alkuperäiskansoista tai muista vähemmistöistä, jotka eivät välttämättä niele enää mitä tahansa? Jos epäilet että lähestymistavastasi tulee sanomista, niin etkö keksi mitään tahoa jota konsultoida teoksen kehittelyvaiheessa? Jos et epäile, niin... no, sittenhän ei hätää, saat kuulla siten perästäpäin.

Historian pimittäminen tai muuntelu on huono homma, mutta onko siitä näissä kysymyksissä huolta - valkopestyt Jeesukset ja tylyt juutalaiset pysyvät näillä näkymin kirkkojen freskoissa; Tintin seikkailujen varhaisia umpirasistisia laitoksia julkaistaan kovakantisina Suomessakin (ja hyvä niin); tiernapoikiakaan ollaan tuskin heti kieltämässä.

Puolestaloukkaantuminen on noloa silloin, kun kritiikki ei osu maaliinsa, mutta ylimalkaan itse kullakin lienee oikeus ilmaista mielipiteensä havaitsemistaan epäkohdista, olivatpa ne millä puolella maailmaa tahansa. Helsingissä asua saamelainen saanee lausua huolensa Amerikan alkuperäiskansojen kulttuurin ryöstöviljelystä, siinä missä Espoossa syntynyt lappilainen kansanedustaja voi tukea Katalonian itsenäistymispyrintöjä.   

Huolensa saapi ilmaista siitäkin, että muut ilmaisevat huolensa ihan vääristä asioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juu itseäni alkoi jo naurattaa, niin koomisia piirteitä koko kohkaus saanut aikaan. Tässä iässä ei Heinämäkiä katsella paitsi lastenlasten kautta, niitäkään ei vielä ole joten tuntuu ylimitoitetuilta koko viikon kouhkaus.
Terroritekokaan ei saa niin paljon huomiota kuin herra Heinämäki, kuka lie.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Se, että valtionradio tekee ohjelmistoaan koskevia päätöksiä yksittäisten mielensäpahoittajien kommenttien perusteella, kertoo poliittiselle korrektiudelle liiaksi herkistyneestä ilmapiiristä, jossa ilmaisunvapaus voi joutua vielä vakavastikin uhatuksi. Eivätköhän useimmat tässä ole tuohtuneita siksi eikä tietyn lastenohjelman puolesta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"ilmaisunvapaus voi joutua vielä vakavastikin uhatuksi"

Joo, siltä tosiaan vaikuttaa, että ihmiset ovat pöyristyneet pikemminkin siitä, mitä tapahtuu heidän mielikuvituksensa mukaan ehkä joskus myöhemmin, kuin siitä, mitä on oikeasti nyt tapahtunut.

Onhan näitä hyllyttämisiä köykäisemminkin perustein tehty:

https://yle.fi/aihe/kategoria/elava-arkisto/ylen-s...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ja nimenomaan perustein, joista olisi ollut aiheellista nostaa meteli.

Oletko muuten vakavissasi sitä mieltä, ettei poliittisen korrektiuden vaatimus korostu tässä yhteiskunnassa koko ajan tai ettei mielensäpahoittamisesta ole tullut ikävä trendi?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #4

"Oletko muuten vakavissasi sitä mieltä, ettei poliittisen korrektiuden vaatimus korostu tässä yhteiskunnassa koko ajan tai ettei mielensäpahoittamisesta ole tullut ikävä trendi?"

Hmm mulla ei ole dataa tästä, mutta en oikein usko. Nähdäkseni nykyään on mahdollista esittää tosi paljon kaikkea sellaista, mikä ei olisi läpäissyt seulaa 20 tai 40 tai 60 vuotta sitten; yleisistä kirjastoista voi lainata videoita joilla näkyy eläinten silpomista tai aitoa seksiä tai whatever, puhumattakaan kaikesta siitä mitä kirjoissa ja netissä ja taidenäyttelyissä kuvataan. Tätä trendiä ei muuta se, että pari juttua kohtaa nykyään kritiikkiä enemmän kuin ennen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #6

Käsitykset siitä, mikä on poliittisesti korrektia ja mikä ei, ovat kieltämättä muuttuneet. Samoin se, mistä mielensäpahoittajat herkimmin pahoittavat mielensä. Poliittisen korrektiuden vaatimukset itsessään näyttävät kyllä koko ajan kiristyvän, ja loukkaantumisesta tuntuu tulevan aina vain suositumpaa kansanhuvia.

Ilmaisunvapaus on siitä jännä juttu, että sitä pitää puolustaa hyvissä ajoin ennen kuin se alkaa olla oikeasti poissa. Muuten ollaan pahasti myöhässä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #9

Jos jotain suuntausta etsii niin yksi saattaisi olla sellainen, että aiemmin moraalinvartijat päättivät yleisellä tasolla mitä sopi käsitellä ja mitä ei.

Nykyään taas puututaan herkemmin siihen, mihin nimenomaan representaation kohteena oleva porukka itse reagoi: jos saamelaiset, homot tai ateistit esitetään ikävässä valossa ja kyseiset tyypit älähtävät, niin siihen reagoidaan varmaan herkemmin kuin takavuosina. En osaa pitää tällaista kehitystä suorastaan vääränlaisena.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"jos saamelaiset, homot tai ateistit esitetään ikävässä valossa"

Millä tavalla inkkarit esitettiin ikävässä valossa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #11

Jaa, missäs minä sellaista väitin? Kannattaa varmaan kysyä sieltä Yleltä joka ratkaisun teki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Millä tavalla "inkkarit" (sanonta Jarmo Mäkisen) esitetään ikävässä valossa?
Kliseisinä hahmoina joita tässä tapauksessa edes itse esittäjä ei allekirjoita. Jotkut ovat tässä keskustelussa kertoneet kokevansa että mainoksissa ja viihteessä aina esitetään tavallinen mies vähän tyhmänä. Jos niin on niin kertoohan se jotain tylsää mainoksien tekijöistä sen lisäksi että vaivaa meitä kaikkia.

Löysän ja huolimattoman viihteen loukkaavuus taitaa lyödä takaisin tekijäänsä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #10

Enpä ole kuullut ateistien älähtävän yhtään mistään. Nuo toiset ryhmät, tai paremminkin muutama niiden edustaja, vinkuvat yhtenään jostain.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #14

Ai joo, nehän ne uskonnollisista aamunavauksista nipottavat!

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Taiteilija voisi tuntea edes vähän sympatiaa komedia- ja viihdealoilla työskenteleviä kohtaan. Poliittinen korrektius tappaa nuo alat ensimmäisenä. On kyse karnevalisoinnista ja sen sellaisesta eivätkä komediassa arkielämän säännöt tai passé-listat päde sellaisenaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Poliittinen korrektius tappaa nuo alat ensimmäisenä."

Ei, kyllä se on julkisen rahoituksen kiristäminen joka alojen toimintaedellytyksiä rajoittaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kannattaa tehdä parempaa taidetta, niin valtion ei tarvitse auttaa surkeita taiteilijoita.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #18

Ilman valtion tukea meillä olisi Suomessa Ilkka Remeksen lisäksi ehkä kolme kirjailijaa. Ovatkohan ne kaikki muut surkeita sitten? Onko myös Kansallisooppera mielestäsi surkea? Ilman tukea ammattiteattereitakin olisi Suomessa ehkä yksi tai kaksi, joissa pyörisi lähinnä farsseja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Sellaiset kirjailijat, jotka eivät myy, saavat apurahaa. Outoa...Ostan vähintään neljä kirjaa kuukaudessa, mutta suomalaisilta kirjailijoilta ei näytä edelleenkään tulleen yhtään sellaista kirjaa, joita olisi kannattanut kääntää esimerkiksi englanniksi tai saksaksi (kiinasta nyt puhumattakaan).

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #20

"Ulkomailla ilmestyy vuosittain Suomen kirjallisuuden käännöksiä 300–400 noin 40 eri kielellä."

https://www.finlit.fi/fili/kirjallisuusvienti/tila...

Tämä tuntuu kuitenkin olevan blogin aiheen vierestä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Lönnrot, Waltari, Paasilinna ovat tuon mukaan käännetyimmät...Tyypillistä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Taiteilija voisi tuntea edes vähän.... (#5)
Tämä muusikko laittoi nettiin viestin jossa kirjoitti ettei itsekään tykkää kulttuurisesta omimisesta.
Miksiköhän sitten jämähti hahmoonsa joka tuntui epämukavalta?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mun 8-vuotias mukulani on pikkukakkosen suurkuluttaja, silloin kun ruutuaikaa Areenasta on ja yleensä viikonloppuaamuisin. Poika sai ihan järkyttävät itkupotkuraivarit ja taantui uhmaikäisen tasolle kun ymmärsi, että kerran viikossa ei tule Herra Heinämäkeä. Siitä on viikko mutta jatkuu vaan.

Jaa hetkinen, ei se ollutkaan mun mukulani. Se oli Kärnä, Samallahti ja joukko persuja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kärnää on vaikea ymmärtää, Heinämäen pitäisi olla pikkukakkosessa, mutta Väyrynen ei kelpaa eduskuntaan. Missä Kärnän logiikka?

Toimituksen poiminnat